Sunt model!

Iată că a trecut și a treia ediție #weekenddeparenting, unde am vorbit mult despre cum învață cei mici anumite comportamente (mai mult sau mai puțin dezirabile pentru noi) sau cum învață să-și gestioneze emoțiile. Concluziile au fost de fiecare dată că noi, ca și părinți, suntem primele lor modele și de aici importanța lucrului cu noi în a deveni ceea ce dorim să dezvoltăm la ei. Astfel, mi-am dat seama că nu am scris nici un articol pe această temă – învățarea prin modelare/ model și am simțit nevoia să remediem această situație :).

Albert Bandura este cel care a dezvoltat această teorie, denumită și teoria învățării sociale. Teoria pleacă de laSéance bigoudis entre mère et fille // Mother and daughter hair roller session - émoi émoi: premisa că un comportament se învață din mediul înconjurător prin procesul de observare comportamentală. Astfel, copiii înconjurați de o varietate de comportamente, pe care le observă cu atenție. Persoanele care sunt observate devin modele pentru ei. Pe măsură ce le observă, aceștia le codifică, iar în viitorul apropiat le vor imita cu scopul de a vedea ce se întâmplă. Într-un fel putem spune că le probează. În funcție de feedback-ul pe care îl primesc de la noi, pozitiv sau negativ, copiii vor repeta sau nu acest comportament. Pentru ei, scopul suprem a punerii în practică a unui comportament este obținerea aprobării sau acceptării din partea persoanelor importante. Cei mici tind să copieze inițial comportamentele persoanelor pe care le consideră cele mai apropiate din punct de vedere afectiv sau a persoanelor pe care le percep similare lor,de exemplu comportamentele altor copii.

Un alt aspect important este că în studiul comportamentelor din jurul lor, cei mici sunt atenți la ce beneficii primește persoana care inițiază acel comportament. Astfel, dacă observă un copil care un comportament agresiv obține multă atenție și recunoaștere socială din partea grupului, atunci aceștia vor tinde să-l copieze. Copiii tind să se identifice cu anumite modele, deoarece acestea au o calitate pe care lor le-ar plăcea să o aibe. Identificarea implică adoptarea comportamentelor observate, a valorilor, credințelor și a atitudinilor. Desigur, modele pot fi atât reale (persoane din jurul lor), cât și fantastice (personaje din desene animate sau din povești).

Există patru factori care conduc la învățarea unui comportament:

  1. Atenția – Pentru ca un comportament să fie imitat,acesta trebuie să ajungă în raza de atenție a copilului.
  2. Retenția – Cât de bine este reținut acel comportament. Este posibil ca, deși un comportament este în raza lui de atenție, copilul să nu îl țină minte.
  3. Reproducerea – Abilitatea de a putea pune în practică acel comportament observat.
  4. Motivația – În ce măsură copilul simte că are de câștigat în urma adoptării acelui comportament. Desigur, există o evaluare a câștigului versus costuri implicate, cu alte cuvinte în ce măsură efortul meu este răsplătit și merită reproducerea acelui comportament.

Cu ce ne ajută această teorie în viața practică? Haideți să luăm un exemplu: să presupunem că ne dorim să dezvoltăm altruismul în copilul nostru.

Pasul 1: Verificăm în ce măsură suntem noi înșine altruiști pentru a deveni un model pentru ghemotocul nostru;

Pasul 2: Avem grijă să fim în raza atenției celui mic cu comportamente de tip altruist și ne asigurăm că acest comportament este văzut și perceput;

Pasul 3: Suntem atenți să repetăm noi înșine comportamentul pentru ca cel mic să-l rețină;

Pasul 4: Avem grijă ca acest comportament să fie suficient de simplu de pus în practică și în acord cu nevoile și etapa lui de dezvoltare;

Pasul 5: Suntem atenți la ghemotoc și îi încurajăm tentativele de a reproduce acest comportament, acordându-i atenție și ajutându-l;

Pasul 6: Exprimăm și subliniem beneficiile pe care le aduce comportamentul altruist.

Pe măsură ce copilul crește, modelele se diversifică din ce în ce mai mult, iar influența noastră scade treptat. Prin urmare, haideți să batem fierul cât este cald și să fim modelul copilului nostru în direcția pe care ne-o dorim pentru el.

Ioana, ghemotoc specialist

sursă foto: https://ro.pinterest.com/pin/AY-D2-Am3ETE7k2KZHJZ-3pL55LVqwYDIKuMNh65wuR7brqEhuplX4Q/

În aprilie, vă invit cu drag la un atelier pentru mămici de fete despre modele de feminitate. Pentru mai multe detalii: click pe imagine.

17160629_10212236793093637_300014404_n