Mamele au nevoie de incurajari: haideti sa le oferim!

Cand ai auzit ultima data de la o prietena sau o alta mama ca te descurci bine, ca ai facut si faci lucruri minunate pentru copilul tau?

Cand ai simtit ca esti inteleasa si acceptata atunci cand te plangi de ce a mai facut ghemotocul sau de faptul ca ai ajuns iar la capatul puterilor?

Vorbim atat de mult despre acceptare in relatia cu copiii nostri, despre cat de important este sa acceptam cele mai dificile si dureroase emotii ale lor, insa ce facem cu ale noastre? Oare nu avem si noi nevoie sa fim acceptate si intelese atunci cand gresim, atunci cand nu mai putem? Cum ar fi daca am putea sa ne oferim una alteia ceea ce le oferim copiilor nostri?

Cum ar fi daca am raspunde momentelor grele cu o vorba buna, in loc de o tehnica de parenting sau o noua carte de citit?De foarte multe ori ne trimitem de la una la alta articole despre cum am putea sa fim mai bune, cum am putea sa ne descurcam mai bine, cum printr-o actiune sau alta riscam sa ne traumatizam copilul. Desigur, toate cele de mai sus sunt transmise cu cele mai bune intentii, insa, va intreb, care e de fapt mesajul pe care ni-l trimitem una alteia? Nu suntem suficient de bune, nu ne iese totul asa cum scrie in carti , intotdeauna se poate si mai bine, si mai bine, intotdeauna se poate altfel, intotdeauna este ceva ce facem gresit.

In ultima vreme, fie ca e vorba de cabinetul de terapie, fie ca e vorba de viata de zi cu zi, ma intalnesc cu mame din generatia noastra, la inceput de drum, si toate spun acelasi lucru cand reusim sa stam de vorba: ” Ce bine e sa ma simt normala, ce bine este sa fiu inteleasa , ci nu criticata. M-am saturat sa mi se spuna unde gresesc, m-am saturat sa primesc sfaturi, m-am saturat sa mi se spuna : mie imi iese asta, sigur nu faci TU ceva bine”.

Si atunci ma gandesc ca, poate, am putea sa ne dam una alteia mai mult decat frica si vinovatie, si am putea sa ne dam una alteia incurajari, am putea sa ne felicitam una pe alta. De aceea va invit la un moment cu voi. Atunci cand aveti o zi buna si va simtiti bine in pielea voastra ca mame si simtiti ca nu ati fost perfecte, dar ati fost acolo pentru copiii vostri, haideti sa va sunati in ziua aceea si o prietena si sa ii spuneti chiar acest lucru: “Draga mea, te descurci foarte bine, esti o mama buna!”. Acesta este mesajul pe care este important sa ni-l transmitem una alteia.

Greselile sunt inevitabile, le facem si le vom face. Greseli am facut si cand eram copii si cand am devenit adulti, greseli facem si la job, greseli facem si cand suntem mame si e normal sa fie asa. E la fel de normal sa le reparam si la fel de normal sa fim alaturi una de cealalta si sa ne incurajam!

Despre acest tip de mesaj, despre (auto)cunoastere, (auto)intelegere si (auto)acceptare vom povesti pe larg si la a sasea editie a Weekend-ului cu Euparinteghemotoc! Te asteptam cu drag sa ne bucuram impreuna de a primi si a darui incredere si suport! Pana pe 1 octombrie va puteti bucura de reducerea EARLYBIRD: 75 lei/seminar, in loc de 100 lei!

Mamele au nevoie de incurajari! Haideti sa le oferim!

Cu drag,

Nicoleta