Empatia parentală = esenţa relației părinte-copil

Empatia este ingredientul de bază în construirea relațiilor emoționale și apropiate, astfel încât face sens că atunci când devenim părinți ea aproape că devine instrumentul principal în relaționarea cu ghemotocul. Mai mult decât atât, probabil că de multe ori ați auzit de empatie ca o soluție sau ca un prim pas în gestionarea crizelor de dezvoltare a celor mici. Fie că este vorba despre anxietatea de separare, de perioada Nu sau de crizele de furie (tantrum), primul nostru pas este să înțelegem și să validăm ceea ce simte ghemotocul, adică să empatizăm.

Empatia parentală se deosebește de empatia generală datorită rolului ei de învățare pe care îl are în relație cu cel mic. Cu alte cuvinte, atunci când empatizăm cu un ghemotoc de sub 3 ani, noi îl învățăm și îl ajutăm să dea un sens a ceea ce se întâmplă în interiorul lui, să denumească emoțiile și să găsească metode de a le gestiona. Toate acestea pun bazele dezvoltării emoționale a bebelușului.

Dar care este procesul empatiei parentale? Iată câțiva pași care ar putea să vă ajute în a aplica empatia în relația cu cel mic:

Pasul 1: Înțelegerea lumii interioare a ghemotocului – Puneți întrebarea: Dacă eu aș fi în locul lui, ce aș simți, ce aș gândi, ce nevoi aș avea?

Pasul 2: Exprimarea și etichetarea emoțiilor ghemotocului – Plecând de la răspunsul întrebării de mai sus îi denumesc emoția: Ești furios, nervos… ți-e frică?

Pasul 3: Validarea emoțieiEste normal să fii furios/ să îți fie frică…

Pasul 4: Împărtășirea experiențeiȘi eu mă enervez/ și mie îmi este câteodată frică…

Pasul 5: Oferirea disponibilității și siguranțeiEu sunt aici și pentru tine, trecem împreună prin această etapă…

La început poate părea dificil, deoarece a fi empatic presupune să te detașezi de emoțiile personale și să fii deschis către emoțiile celuilalt, fără a le amesteca. Pe de altă parte, câteodată este dificil să spunem noi ceea ce simțim, cu atât mai puțin ceea ce simte altcineva. Vestea bună este că empatia este o abilitate care se dezvoltă continuu, adică se poate învăța. Cu cât exersăm mai mult cu atât va deveni mai simplu să intrăm în modul empatic. 

Dacă doriţi să vă dezvoltaţi abilităţile empatice, vă aştept cu mare drag Aici!

Ioana,

Ghemotoc specialist

sursă foto: www.kidspot.com.au