Cum putem folosi emoțiile în interesul nostru?

Simțim nenumărate emoții zi de zi, în relație cu noi înșine, în relație cu ceilalți, în relație cu copiii noștri. Desigur că unele sunt placute și ne dau o stare de bine, iar altele sunt neplăcute și nu ne este foarte confortabilă prezența lor. Pe acestea din urmă, de fapt, de multe ori le ignorăm și le băgam bine sub preș, alteori ne lăsăm copleșiți de ele.
Oricum ar fi pare că nu prea reușim să le folosim în vreun fel, ci mai degrabă trecem de la o emoție la alta și de la o zi la alta în speranța că poate or să treacă, poate nu le mai simțim și poate așa le vom face loc doar celor plăcute.
Totuși, cercetările arată că ne putem folosi emoțiile pentru a afla mai multe despre modul în care funcționam, despre valorile noastre și pentru a ne crește reziliența emoțională (capacitatea de a face față situațiilor dificile, stresante).
Iată mai jos un exercițiu pe care îl putem parcurge pentru a beneficia cât mai mult de ceea ce simțim:

emotii
Să ne lăsăm să simțim, să fim conștienți de existența acestor emoții– suntem capabili să simțim o gamă largă de emoții și fiecare dintre ele are și a avut rolul ei în dezvoltarea noastră, în a ne ajuta să facem față diferitelor contexte de viață, mai mult sau mai puțin recente. Să le facem loc să existe și acum!
Să privim emoțiile ca pe niște mesageri – ceea ce simțim ne aduce informații prețioase despre noi înșine. Așadar, în loc să ne luptăm sau să evităm emoțiile mai puțin plăcute, ne putem întreba care este rolul acestei emoții în viața noastră de acum, ce încearcă să ne comunice, ce vrea să ne transmită legat de o anumită situație?
Să exprimăm emoțiile într-un mod cât mai clar și mai specific– cel mai adesea folosim doar câteva expresii legat de felul în care ne simțim, de genul: “sunt stresata”, “sunt suparata”. Este important aici să încercam să definim cât mai exact ce simțim și ce înseamnă pentru noi ceea ce se ascunde sub umbrela stresului și a supărării. Poate fi furie, poate fi tristețe, poate fi neîncredere sau neputință.
Să prelucrăm informația oferită de emoțiile noastre și să acționăm în funcție de nevoile și valorile noastre– o dată ce identificăm ce și de ce simțim vine acel moment când putem decide ce să facem cu aceste informații. Putem schimbă anumite situații/ moduri de a acționă acolo unde este posibil sau putem să permitem emoțiilor să existe acolo unde nu este posibilă schimbarea. Este despre a accepta emoțiile spunând da, este greu, da, simt toate acestea însă pot să le exprim și să vorbesc despre ele.
Încercați să parcurgeți acești pași cât mai des și nu vă descurajați dacă nu vă iese de fiecare dată! Este nevoie de timp pentru a face lucrurile altfel, iar perseveranta este esențială!
Spor la simțit cu folos!

Mai multe despre dezvoltarea emoționala a voastră și a ghemotocilor puteți afla la următorul Weekend de parenting 18-19 martie!

Nicoleta
Ghemotoc specialist
Sursa foto: https://ro.pinterest.com/pin/204913851768899219/