Crizele lor si emotiile noastre

Despre crizele celor mici s-au scris multe. De la ce simte ghemotocul si cum sa gestionezi aceste emotii, pana la 5,7, 10 pasi simpli prin care sa fii alaturi de cel mic in aceste momente.

Despre ce simti tu, ca parinte, ca persoana, atunci cand puiul tau are o criza, s-a scris mai putin. Si totusi….cate emotii te napadesc in acele momente!

Oare cum poti fi (si) alaturi de tine atunci? Oare nu ar fi chiar un pic mai usor daca poti, si stii, cum sa fii mai intai alaturi de emotiile tale si abia apoi sa le accepti, primesti si pe ale ghemotocului?

Iata cateva dintre cele pe care le-am experimentat:heart

  • furie- simti cum te enervezi, iti vine si tie sa tipi, sa urli si mai ca te-ai tavali si tu pe jos la fel ca puiul tau;
  • vinovatie- sigur ai gresit cu ceva de a ajuns sa se comporte asa, nu ai stiut cum sa reactionezi la cererea lui, nu simti ca esti un parinte suficient de bun;
  • rusine-toata lumea se uita la tine, asteapta sa faci ceva, sa corectezi comportamentul;
  • neputinta- clar nu ii este bine, sufera, si totusi nu poti sa faci nimic sa il ajuti sa ii treaca, nu poti prelua tu aceasta suferinta.

 

A recunoaste aceste emotii, a fi in contact cu ele si a le primi este primul pas pe care il poti face pentru a te intelege, pentru a iti explica reactiile. Iar aceasta intelegere te duce catre urmatoarea etapa, partea concreta, cea in care actionezi. Ai rabdare cu tine si incearca:

  • sa verbalizezi emotiile- pentru ca te ajuta sa le scazi din intensitate si, mai mult decat atat, ii oferi si un model ghemotocului tau: pot sa recunosc si sa spun ce simt;
  • sa “empatizezi” cu tine- incearca sa faci un pas in spate si sa te vezi din exterior, sa intelegi cum ai ajuns sa simti toate aceste emotii, care este contextul in care te afli si care sunt factorii care au contribuit la starea ta;
  • sa accepti ceea ce simti- este ok sa simti asta, sa nu fii perfect. Toate emotiile tale sunt normale, firesti si, acceptandu-le, transmiti acest mesaj de acceptare si ghemotocului tau: “eu nu sunt perfect si nici nu ma astept ca tu sa fii perfect”.

 

Voi ce alte emotii ati mai experimentat o data cu crizele celor mici? Cum v-ati raportat la ele?

Nicoleta

Ghemotoc specialist

Sursa foto: http://www.happify.com/