Ce simte acum ?- față în față cu nevoile emoționale ale ghemotocului

Din momentul în care vine pe lume ghemotocul relația cu el se dezvăluie ca un puzzle cu mii și mii de piese ce trebuie potrivite în fiecare moment. Încerci să descifrezi care e piesa potrivită atunci când plânge: îi e foame, e obosit, e suprastimulat, îi e somn. Primele luni sunt ca un dans neîntrerupt de acordare la ghemotoc, la viața de părinte, la noile provocări și noul ritm de viață. Totul se derulează sub deviza “încercare și eroare”. Și, când crezi că ai reușit cât de cât să identifici piesele potrivite, vine următorul nivel.

Încep crizele emoționale, trăirile se complică. Ceea ce se potrivea înainte acum nu mai merge și ai, de cele mai multe ori, senzația că nu te descurci, că nu o să răzbeșți niciodată cu puzzle-ul asta la care te-ai înhămat și care chiar părea să-ti iasă la un moment dat. Și , iată cum, pe lângă emoțiile intense ale ghemotocului, apar și crizele noastre emoționale. Își fac loc frica, nesiguranța și neîncrederea!

Ca în orice situație de viață există vești bune și vești mai puțin bune! Vestea mai puțin bună este că acest puzzle nu se va încheia vreodată, însă veștile bune ne ajută să îl construim mai ușor 😉

Prima veste bună!
Experiența îți va ușura munca! Pe măsură ce vei lucra mai des cu piesele de puzzle vei ajunge să le cunoști și să îți pregătești câte un set pentru fiecare situație! Trecând iar și iar prin aceeași situație vei face comparații, vei trage propriile concluzii și vei potrivi mult mai ușor și mai repede piesele.

A două veste bună!
Poți învață despre emoții și poți deveni mai empatic cu trăirile ghemotocului! Informația joacă un rol foarte important în gestionarea emoțională. Dacă învăț care sunt “crizele emoționale” prin care trece ghemotocul atunci emoțiile lui intense nu mă vor lua prin surprindere. Mai mult decât atât, empatia (procesul de înțelegere a emoțiilor celuilalt) este o abilitate ce se poate îmbunătăți prin exercițiu. Iar asta te va ajuta să scoți piesa potrivită la momentul potrivit!

A treia veste bună!
Modul în care alegi piesele de puzzle în relația cu cel mic ține de propriul tău puzzle! Reacțiile emoționale ale ghemotocului, precum și răspunsurile noastre emoționale vin câteodată  din propriul  puzzle. Și atunci, noi căutăm piesele pentru puzzle-ul copilului în cutia cu piesele puzzle-ului nostru. Însă, dacă ești atentă la tine și înveți și descoperi piesele puzzle-ului tău ai mai multe șanse să nu le încurci cu cele ale ghemotocului. Și astfel răspunsul tău va fi mai des în acord cu emoțiile lui!

Mai multe piese din puzzle vom descoperi și vom potrivi împreună la weekend cu Euparinteghemotoc! Te poți înscrie chiar aici!

Cu drag,
Nicoleta

Sursa foto: https://childhood101.com/exploring-emotions-jenga-game/.