Ce facem cand o dam in bara?

Ne straduim in fiecare zi sa fim parinti mai buni: sa ne conectam, sa oferim timp, sa oferim suport emotional, sa le fim alaturi la joaca, sa le organizam activitati, sa ii pupam, sa ii imbratisam, sa fim acolo!

Sunt insa momente cand, vrand-nevrand, ne ajunge din urma oboseala, suntem deconectati, ne este dificil sa ne impartim intre copii, jobul ne ocupa mai mult timpul fizic, cat si disponibilitatea emotionala si alte asemenea situatii inevitabile de viata.

cand-o-dam-in-bara
Sursa foto: http://dailyfeed.co.in/why-its-tough-being-a-parent

Si atunci, ghemotocul nostru simte si reactioneaza in consecinta: ne solicita mai mult, isi cere dreptul la umplerea paharului. Cateodata insa (sau sa zicem, de cele mai multe ori 🙂 ) aceste cereri nu vin direct, ci se manifesta subtil: este morocanos, dificil de multumit, crizele de furie se indesesc si parca, tot ce simtitm, e ca el, ghemotocul nu vrea altceva decat sa ne faca viata si mai grea. Si, tocmai acum, cand noi nu mai putem si avem atatea pe cap!

Ne simitim depasiti de situatie si adesea coplesiti! In astfel de momente, cand ghemotocul nostru trece printr-o perioada dificila, putem sa intoarcem si catre noi lupa si sa parcurgem cativa pasi:

Fii sincer cu tine– acorda-ti un moment in care sa te conectezi la tine si sa te intrebi: eu cum sunt acum? pot sa ofer, am disponibilitate? cererile lui sunt exagerate in general sau sunt exagerate pentru mine, dat fiind contextul in care ma aflu? A fi in contact cu ceea ce simti si a recunoaste sincer, in fata ta, ca poate nu esti in cea mai buna forma, poate sa diminueze presiunea.

Accepta– da, nu sunt perfecta. Sunt om si am si eu zile proaste. Zile in care pot da mai mult si zile in care si paharul meu e gol. A accepta si partea asta din tine lasa loc si spatiu pentru a te reincarca si a-ti reactiva resursele.

Vorbeste cu cineva– sa stii ca esti ascultat si inteles, ca nu esti singur este ca un balsam pentru suflet in astfel de momente. A impartasi ceea ce simti, nu numai ca te elibereaza, dar iti si da energia si puterea sa te ridici si sa depasesti perioada dificila.

Recunoaste in fata copilului– autenticitatea este esenta unei comunicari deschise si a unei relatii sanatoase. A spune ceea ce simti, mai ales atunci cand nu sunt cele mai bune momente ale tale, cand nu sunt cele mai dragi emotii de impartasit e cu atat mai dificil. Insa este o baza pentru o intalnire autentica cu ghemotocul tau si ofera un model de relatie. Asa ii arati ca orice poate fi comunicat si ca sunteti acolo unul pentru celalalt indiferent de situatie. Exemplu pe care, cel mai probabil, cel mic il va urma!

Voi aveti astfel de momente? Ce faceti cand lucrurile nu merg “ca pe roze” ?

 

Nicoleta

Ghemotoc specialist