Catharsis-ul de la bebeluș la adult

Sigur ați auzit până acum că bebelușii, copiii mici acumulează foarte multe frustrări în timpul zilei și de aceea încep să plângă, să aibe tantrum-uri, să fie mârâiți. Diferența între adulți și copii este durata cu care reușim să stăm cu aceste frustrări în interiorul nostru. Copiii mici nu au capacitatea să se abțină prea mult timp, să le țină pentru ei, să le amâne. Atunci când paharul lor s-a umplut (un pahar mic de altfel), ei dau drumul emoțiilor în lume și le lasă să existe. Paharul este gol, ei sunt eliberați și o iau de la capăt.

Ca adulți, procesul nostru este un pic diferit deoarece se activează multe norme sociale, norme familiale, experiența pe care o avem cu propriile emoții și mai ales modul în care am perImagini pentru catharsis illustrationceput noi că sunt ele primite de lume (părinți, parteneri, prieteni). Și noi avem un pahar (poate ceva mai mare), pe care-l umplem cu frustrări și nemulțumiri. Umplutul nu se termină la buza paharului, căci noi am învățat să mai îndesăm în el și îl presăm iar și iar să intre mai
multe frustrări. La un moment dat, după ce am depășit cu mult capacitatea paharului, acesta începe să se crape, să cedeze. Chiar și în acel moment, toate normele și mecanismele de apărare spun același lucru – ar trebui să mai intre, de ce se sparge?. Eliberarea are loc până la urmă, dar sub o tensiune mult mai mare și pare că nu se mai sfârșește și nici nu este suficientă. Ca atunci când treci printr-o perioadă în care îți vine să țipi tot timpul la cei din jur, conștient fiind că nu fac cine știe ce ca să declanșeze o reacție atât de amplă. La un moment dat, folosind această strategie de prea mult timp, uităm ce înseamnă a ne elibera de frustrări, de a ne ventila.

Copiii se ventilează natural, la momentul potrivit interiorului lor. Poate că avem și noi de învățat câte ceva de la ei pe partea asta emoțională, ca de exemplu: cum se face o ventilare sau un catharsis sănătos:

  • Când simți că este prea mult, exprimă-te fără a amâna prea mult acest moment;
  • Eliberarea înseamnă și plâns și țipăt sau urlat, presupune exteriorizare, fără a învinui sau a pune responsabilitatea emoției respective pe celălalt. În lipsa lor de experiență, copiii mici simt pur și simplu, fără a atribui cauze sau învinuiri. De multe ori ai senzația că țipă la lună :).

Aș mai adăuga o precizare (de la mine :)) – gestionare emoțională nu înseamnă a nu mai simți o emoție, a o eradica din lumea ta emoțională, ci înseamnă să fii conștient de ea, să vezi ce nevoi are și să găsești modalitatea în care te poate ajuta. Mai multe despre emoții puteți citi și aici.

 

Ioana, ghemotoc specialist

sursă foto: http://www.manhattantimesnews.com/comeback-catharsis-continuancecontestacion-catarsis-continuacion/

16776180_10212071811489200_1596955206_o