Cand mami si tati actioneaza diferit

Atunci cand devenim parinti toata lumea noastra se concentreaza asupra ghemotocului nou aparut in familie. Felul in care gandim, actionam, simtim, traim este filtrat prin prisma sa. De la lucrurile cat se poate de practice, cum ar fi:  cum o sa aranjam casa astfel incat sa ii asiguram tot confortul ghemotocului, cum ne organizam timpul si activitatile ca sa fim prezenti pentru cel mic, cine si cand merge in parc,  pana la atitudinea si modul in care actionam fata de ghemotoc: ce facem cand plange prea mult si nu se linisteste, ce facem atunci cand cade si se loveste, cand se urca pe diverse piese de mobilier, ce ii permitem sau nu sa manance, etc.?

Initial toate acestea pot parea simplu de solutionat insa, pe masura ce trece timpul, pot aparea diferente intre felul in care mama si tatal vad raspunsul sau rezolvarea la situatiile de mai sus. Aceste diferente pot fi cunoscute de cei doi parinti: ” da, stiam ca suntem diferiti si ca vom face lucrurile altfel” sau apar acum, ca si raspuns la situatia noua de viata: ” nu stiam pana acum ca asta este o problema pentru tine”, ” credeam ca si tu o sa faci lucruile la fel si ca o sa fii de acord cu mine”.

Indiferent de situatia in care ne aflam, iata cum putem aborda aceste diferente petru ca relatia cu ghemotocul sa fie una sanatoasa si sa ii asiguram obuna dezvoltare emotionala:

diferit1
Sursa foto: http://www.inspiredbythis.com/grow/inspired-by-this-rainy-day-maternity-shoot/

1. Discutati deschis despre diferentele existente– primul pas este sa puneti cartile pe masa atunci cand vine vorba de diferente. Atat timp cat valorile de baza sunt comune si nu exista agresiune fizica sau psihica, modul in care le transmiteti poate fi diferit.  Stiind cu ce va confruntati va va fi mai usor sa gasiti solutii si sa luati decizii.  Spre exemplu, este la fel de benefic pentru ghemtoc daca mama il ia in brate, il mangaie si il plimba atunci cand plange, iar tatal incepe sa se joace cu el si il face sa rada!

2. Valorizati diferentele– faptul ca ghemotocul va experimenta abordari si atitudini diferite are multiple avantaje pentru dezvoltarea sa emotionala. Il va ajuta sa dezvolte tipare relationale diferite cu mama si cu tata, ceea ce ii va oferi deschidere si o mai mare capacitate de adaptare in interactiunea cu ceilalti. In plus va avea mai multe variante de a gestiona anumite situatii cu care se va confrunta in viitor.

3. Fiti deschisi in a accepta abordarea celuilalt– aveti in vedere faptul ca diferit nu inseamna neaparat gresit. De multe ori suntem tentati sa credem ca modul in care facem noi lucrurile este cel mai bun. Insa, aceasta abordarea poate sa nu fie extrem de benefica pentru celalalt parinte. Cel mai adesea se va simti nepriceput sau chiar incapabil sa relationeze cu ghemotocul, iar asta il poate face sa se indeparteze sau chiar sa se retraga din relatie.

4.  Purtati discutiile in contradictoriu in privat– daca va este dificil sa acceptati abordarea celuilalt parinte este de preferat sa ii lasati spatiu si autonomie in relatia cu copilul si sa nu interveniti in interactiunea dintre ei. Puteti iesi din camera sau sa va gasiti o alta activitate. Diferentele le puteti discuta apoi separat, intre adulti. In acest fel nu veti submina pozitia celuilalt parinte si ghemotocul va primi un mesaj unitar legat de situatia respectiva.

Voi ati experimentat astfel de diferente atunci cand vine vorba de cresterea ghemotocului? Cum le abordati?

 

Nicoleta

Ghemotoc specialist