Cand gradinita incepe fara adaptare…

Citim multe articole despre adaptarea la gradinita: cand incepe, ce sa facem, cum sa facem, ce pasi am putea urma pentru a ne pregati copilul, dar si pe noi insine!

Ce ne facem insa cand deja am inceput gradinita si poate nu am avut acces la aceste informatii inainte? Cand suntem fortati de imprejurari sa luam o decizie rapid si nu avem timpul necesar unei adaptari “ca la carte”?

Multi parinti se confrunta cu astfel de situatii si cu emotii diverse si intense in acest proces. Insa, nu e totul pierdut! Indiferent de moment, sunt cateva aspecte esentiale pe care este important sa le observam si cu care putem lucra!

gradi1
Sursa foto:http://www.whattoexpect.com/toddler/starting-preschool/problems/drop-off.aspx

Fii atent la comportamentul si emotiile copilului– rolul de observator este unul extrem de important. Urmareste schimbarile care apar in comportamentul ghemotocului si reactiile emotionale care vin o data cu acestea. Sunt plecarile la gradinita de cele mai multe ori insotite de plansete si refuzuri de a merge acolo , este mai trist sau mai furios ca de obicei, cum relationeaza cu ceilalti copii la gradinita? Participa la activitati sau sta retras si plange? Cum se comporta atunci cand veniti sa il luati acasa? Raspunsurile la aceste intrebari ne ajuta sa avem o imagine de ansamblu si sa identificam modul in care ghemotocul reactioneaza la noua schimbare.

Empatizeaza cu trairile ghemotocului– empatia este esentiala in relatia cu copilul nostru. Ea este motorul care ne face sa ne intelegem si sa ne conectam intr-un mod autentic unul la celalalt. Puneti-va in papucii copilului vostru si incercati sa vedeti lumea prin ochii lui: da, este dificil sa ai un program nou, dintr-o data, in care sa fii nevoit sa stai fara mama si tata, sa fii inconjurat de persoane noi, intr-un mediu nou. Pare mult atunci cand privim lucrurile asa! Desigur, sunt si lucruri frumoase la gradinita, dar este bine sa nu minimizam trairile mai putin confortabile si mai dificil de gestionat.

Ajuta-l sa isi descarce emotiile– foloseste jocul pentru a-l ajuta pe ghemotoc sa exploreze si sa gestioneze aceasta perioada de schimbari. Fii langa el si accepta crizele de furie: cel mai probabil se vor indesi si vor creste ca intensitate! Incurajeaza-l sa isi exprime emotii precum tristetea si frica, caci ele apar adesea in aceste momente. Atunci cand verbalizezi si identifici emotiile ghemotocului, il ajuti sa le exprime si sa le recunoasca cu mai mare usurinta, ceea ce ajuta sa scada anxietatea si sa invete sa le gestioneze din ce in ce mai bine.

Asigura-l de prezenta si sprijinul tau– anxietatea de separare este la apogeu atunci cand au loc schimbari bruste. Iar cel mai bun remediu este sa il asiguram si reasiguram pe ghemotoc ca suntem prezenti. Respecta orele de venit si de plecat la gradinita, respecta promisiunile si ofera-i repere pe care le poate intelege (ex.vin sa te iau dupa gustarea de dupa-amiaza). Ofera-i suport si fii alaturi de el! Cel mai probabil in aceasta perioada iti va solicita mai mult prezenta, va dori sa stea mai mult in brate, sa fiti cat mai aproape si fizic!

Fii rabdator cu tine si cu ghemotocul– atunci cand vorbim de schimbare si adaptare la acesta noua etapa,  este mai intai nevoie sa intelegi ce se intampla, sa recunosti si sa accepti emotiile care apar in tine si in ghemotocul tau, sa le exprimi si mai apoi sa le gestionezi! Vorbim, asadar, de un proces. Iar procesul acesta are nevoie de timp. La fel si tu si ghemotocul tau!

Actiunile de mai sus ne ajuta sa ii fim alaturi celui mic intr-o perioada de schimbare si sa avem acea atitudine care sa ii ofere sguranta si incredere! Fiecare copil insa este unic, la fel si fiecare situatie! Asadar, v-am pregatit un program nou, in cadrul caruia puteti beneficia de un plan personalizat de pregatire sau adaptare la gradinita!

Toate detaliile despre acesta si oferta curenta le gasiti aici: Pregateste-te de gradi!

Cu drag,

Nicoleta

Ghemotoc specialist