Ai grijă de furia ta!

Știu că am mai scris despre furie AICI, dar sincer vă spun nu pot să nu mai scriu nițel :))). De data aceasta vă propun un instrument de gestionare a furiei, dar până acolo iată câteva observații:

  • Părinții sunt foarte preocupați și speriați de tantrumurile (crizele de furie) ghemotocilor lor, indiferent de câte cărți/ articole de parenting citesc pe această temă;
  • Multe femei îmi povestesc că se enervează mai repede după ce au devenit mame;
  • Furia este percepută ca o emoție negativă. care trebuie eliminată și înlocuită cu Zen-ul;
  • Cea mai populară metodă de gestionare a nemulțumirilor este reprimarea aka băgatul prafului sub preș.

Paradoxal cu aceste observații, eu în general iubesc furia, o văd ca pe o emoție neutră și utilă atunci când știm mai multe lucruri despre ea. În general, orice emoție este un răspuns sau un mesaj legat de cum percepem noi exteriorul, stimulii din exterior. Prin furie sau enervare, ni se trimite mesajul că ceva nu ne place sau simțim o amenințare, sau cineva/ceva ne-a încălcat spațiul sau limitele, sau considerăm ceva nedrept și enumerarea poate continua. Astfel, furia sau enervarea vine ca o avertizare. Atunci când nu ascultăm avertizările interioare sau ne le băgăm în seamă ele pur și simplu cresc. Nu, reprimarea nu le face să dispară, ci doar le stochează undeva. Când spațiul de stocare devine prea mic pentru cele adunate, apar exploziile.

Plecând de la cele de mai sus, cumva face sens, că pentru a nu exploda distrugător în jur este nevoie să ne exprimăm la timpul potrivit, fără a întârzia prea mult, evitând să supraaglomerăm spațiul de stocare. Iată acesta este instrumentul pe care vi-l propun, alături de Cosmina (psihoterapeută și ea) un spațiu de eliberare a furiei sub forma unui grup online. Se numește Grup-depozit pentru FURIE și nu este grup de terapie, nici de socializare, ci doar un grup în care îți poți scrie nervii și furia la momentul în care apar.

Știu că multe mămici sunt nemulțumite și dezamăgite de ele însele că se mai întâmplă să-și reverse furia pe copii, să țipe la ei. Vinovăția este mare și dureroasă. Noi recomandă time-out-ul în aceste situații, adică tu părinte pleci din cameră când îți vine să explodezi. De data aceasta, folosind acest instrument, te poți descărca online, chiar când ar fi momentul de time-out sau îți poți compune o rutină de revărsare a nervilor, având grijă ca furia ta să nu se acumuleze prea mult.

Încearcă practic să descarci nervii și furia atunci când vin, fără amânare, postând în grup. De exemplu: mă enervează la maxim că a vărsat supa pe jos și îmi vine să… :). Sper să vă fie de folos și să profitați din plin de el ;).

Cu drag,

Ioana, ghemotoc specialist

Nu uitați, vă așteptăm la a -4-a ediție WEEKEND de PARENTING. Click pe poză pentru mai multe detalii.

22068918_2043273919032137_257959139_o