5 intrebari despre…raceli si imunitate

14951756-ill-baby-Stock-Vector-cartoon-sick-hospital
Sursa foto: http://www.123rf.com/clipart-vector/ill_baby.html

Pentru ca se apropie toamna si o data cu ea si nenumaratele raceli de sezon, am provocat-o cu cele 5 intrebari pe Liliana Parlea, medic specialist pediatru si mama!

1. Cum se formeaza sistemul imunitar la cei mici?

Imunitatea la specia umana este fie innascuta (caracteristica speciei noastre) fie dobandita.

Imunitatea dobandita poate fi :

  • dobandita in mod natural activ: copilul face boala, produce anticorpi care previn o eventuala reimbolnavire;

  • dobandita in mod natural pasiv: anticorpii din laptele matern sau cei care trec prin placenta catre fat in sarcina;

  • dobandita in mod artificial, fie activ fie pasiv, prin vaccinari respectiv administrarea de seruri cu anticorpi specifici unei boli.

2.Ce inseamna un copil bolnavicios – cate episoade pe an?

Pentru un copil de colectivitate, 5-6 episoade de infectii respiratorii /an, reprezinta normalitatea. Ideea nu este sa nu ne imbolnavim deloc, ci sa cladim un sistem imunitar puternic care sa faca fata cu brio agresiunilor microbiene.

3.Ce parere ai despre curele cu vitamine/preparate naturale pentru intampinarea toamnei si intarirea sistemului imunitar?

Prin cure de vitamine eu inteleg o alimentatie echilibrata atat a copilului cat si a familiei, alimentatie bogata in fructe si legume proaspete, cu aport suficient de vitamine si minerale. Si exercitiu fizic zilnic. Pentru restul (vitamine, preparate naturale administrate ca suplimente) inca nu sunt destule studii care sa ateste beneficiul lor in intarirea sistemului imunitar.

4.Poti prescurta durata unei raceli sau preintampina agravarea ei?

O viroza respiratorie dureaza intre 5-10 zile, cu o medie de 7 zile. Tratamentul este simptomatic, adica ajut copilul sa treaca mai usor peste boala tratand simptomele (febra, rinoree etc). Pot preintampina intr-o anumita masura agravarea ei urmand tratamentul corect instituit de medic, complicatiile insa sunt legate de particularitatea fiecarui caz in parte.

5.Ce rol are alimentatia in prevenirea si/sau tratarea unei raceli?

Din ce in ce mai multe studii denota faptul ca mare parte a unui sistem imunitar puternic isi are originea intr-un sistem digestiv echilibrat. Copiii malnutriti se apara mai greu impotriva infectiilor decat cei alimentati corespunzator. Deci, o alimentatie echilibrata este baza unui sistem imunitar potent care poate sa reactioneze corespunzator la contactul cu agentul patogen  de orice natura.