Un pic de blândețe

Acest articol este un dar pentru proaspetele mămici. Un fel de oază care poate îți va aduce un moment de liniște sau încurajare atunci când te simți pierdută în rolul de mamă sau între diferite roluri. Este un pansament pentru vinovăție și o portiță către auto-acceptare. Poate te ajută că vine din partea unui psihoterapeut sau din partea unei mame, sau din partea unui necunoscut.

Încă îmi amintesc cum se prezenta lumea mea interioară la primul copil: multe emoții intense și contradictorii, așteptări departe de a fi împlinite, oboseală fizică, oboseală psihică, nevoi ce păreau greu de satisfăcut, o lume schimbată în care regulile nu le percepeam și nu le înțelegeam, presiune interioară, presiune exterioară, momente de împlinire intercalate cu momente de zbatere. Câteodată nu mai știam ce este normal și ce ar trebui să mă îngrijoreze la mine. Ceea ce mă ținea la suprafață era gândul că sunt doar perioade și vor trece.

Astfel, dragă mămică, este normal ca uneori :Imagini pentru girl watercolor illustration

  • Să simți că îți vine să pleci, să fugi mâncând pământul;
  • Să simți că nu faci față, că nu ai toate răspunsurile, că nu te descurci;
  • Să-ți vină să țipi, să urli la toată lumea;
  • Să îți dorești o pauză, un timp fără ghemotoc – un timp de singurătate;
  • Să te gândești cum ar fi fost viața ta, dacă nu ai fi avut copil;
  • Să îți fie dor de tine înainte de a fi mamă, să îți fie dor de libertate;
  • Să te bucuri când doarme cel mic, deoarece ai un moment de liniște;
  • Să te enervezi că încă nu ai o noapte dormită cap-coadă;
  • Să te simți înlănțuită;
  • Să nu-ți mai placă dependența dintre tine și ghemotoc;

Știu că te simți vinovată de fiecare dată când te surprinzi simțind și gândind cele de mai sus. Nu ești singură, la un moment dat fiecare mamă a trecut prin astfel de emoții/ gânduri. Nu, nu are legătură cu măsura iubirii tale față de cel mic, nu înseamnă că îl iubești mai puțin. Nu are legătura nici cu a fi mamă rea, insuficientă, ci are legătură cu faptul că toată lumea obosește și are nevoie de o pauză să își încarce bateriile.

Se întâmplă ca aceste gânduri și emoții să pună stăpânire pe tine mai mult decât uneori. Atunci acordă-ți un timp, fii blândă și grijulie cu tine. Dacă nu reușești, poți oricând să apelezi la un psihoterapeut care să îți ofere acel cadru de siguranță de care ai nevoie.

Cu drag,

Ioana, ghemotoc specialist

sursă foto: https://ro.pinterest.com/pin/446067538063407528/

Află mai multe despre noua ediție a evenimentului Weekend de parenting – Click pe imagine 🙂

16776180_10212071811489200_1596955206_o